Korang biasa beli ayam tak ..?
Biasa kalau beli ayam, korang prefer potong berapa ..?
Korang buang kulit tak ..?
Korang buang lemak tak ..?
Okay. Kalau ikutkan, nana suka makan ikan. Ikan fevret ikan kembung dengan ikan susu. Tapi ikan kat KL ni selalu beli kene masak terus. Kalau simpan, tak lalu dah nak makan. Jadi, AYAM ajelah yang nana selalu jadikan stok dalam peti ais.
Sebelum ni, kalau beli ayam, bawak balik rumah, cuci cuci, masuk peti ais. Kadang kadang buang kulit buang lemak. Kafang kadang tidak. Ikut kerajinan. Tapi, sejak dah berlaki ni memang cuci abis. NO kulit NO lemak sebab dale diet. Memang Nana support Dale bab diet ni. Good for our health. Kalau tidak sia sia ajelah usaha dale ke gym tetiap malam. Beli protein mahal mahal untuk buat badan idaman dia tu.
Biasanya nana beli ayam, potong 20. Then nana bahagikan kepada 4 Bahagian. Bahagian bertulang dan bahagian isi untuk makan. Bahagian kulit dan bahagian lemak dibuang. Puas hati bila cuci ayam sekor, then asingkan bahagian bahagian tu. Rasanya, bahagian kulit dan lemak, sama banyak dengan bahagian yang boleh diamakan. Yang penting, rasa selamat diri dari Kolestrol.
Nak cuci ayam buang kulit dengan lemak ni agak leceh sikit. Tapi bagus untuk kesihatan sebab kita kurangkan kolestrol tu. Ayam pn rasa lagi sedap. Nak makan pn lebih yakin. Korang tahu tak yang lendir bawah kulit ayam tu sungguh menjijikkan. Kadang kadang berbuih dan berdarah lagi. Eeeeee.. Geli ..
No comments:
Post a Comment